január 16, 2012

Winnie és én

Eléggé ilyenek a napok mostanában:


Például reggelente számomra is jelentős erőfeszítést jelent mindkét cipőt felhúzni, a nap végén meg csak fogom a fejem, hogy mennyi mindent kellett volna még csinálni.
Winnie-vel, a divatdiktátor boszorkánnyal ezen túl még számos más közös van bennünk, például mindketten megvetjük a fésűt mint olyat, utálunk porszívózni (ezért kerüljük a szőnyeget), kedveljük a zegzugokat, és minden reggel felszaladunk Budapest leghosszabb mozgólépcsőjén a Moszkván. (Néha persze jelentősebb Sartre-i kérdések is felmerülnek mindkettőnkben, úgymint mi értelme ennek az egésznek, mi ez az egész, és amúgy is, minden egész eltörött.)

Winnie the witch, vagyis Winnie, a boszi, a kedvenc angol mesehősöm. Igen, még Lolát is lekörözi a Charlie és Lolából. Winnie-t 1987-ben álmodta meg Valerie Thomas, Korky Paul, egy zimbabwei származású illusztrátor pedig lerajzolta. Kalandjaikat tizenegy köteten keresztül nézegethetjük: kereshetjük a pókokat vagy bogarászhatjuk a Winnie egyéniségét tükröző egyedi tárgyak részleteit. A sorozat színvonalát jelzi, hogy az Oxford University Press jelenteti meg a köteteket, amikből már kétmillió példányt eladtak.


És most már hála Istennek magyarul is elkezdik kiadni a sorozatot! Persze én még mindig angoltanításra használom... meg terápiás célzattal kedvjobbítónak.

Merthogy mit csinál ez a fekete kastélyban élő, takarítást megvető, nem éppen konyhatündér, könyvek fölött álmodozó, nem túl szociábilis boszi, amikor a fekete szőnyegen folyton hasra esik a lusta fekete macskájában, és a fekete széken folyton ráül? Hát átvarázsolja színesre. És mit csinál, amikor az egész világ a színes cicán nevet? Visszavarázsolja a macsekot, és helyette átfesti a fekete kastélyát színesre. 


Hatásszünet. 

És akkor most ezzel az új szemlélettel elkezdem sorolni, hogy mi a közös Winnie-ben és bennem: 

1) Mindketten szeretünk vezetni, de egyikünk sem tud.


2) Mindketten lelkesedünk a növényekért, csodáljuk édesanyánk télikertjét, de önmagunkban semmit se tudunk egy ilyen zöld izével kezdeni.




3) Mindketten szeretünk utazni: bármikor, bárhová, bárhogyan. Nem vetjük meg az alternatív közlekedési módokat, úgymint  stoppolás, egyfontos  távolsági jegy, bicikli, helikopter



4) Vonzódunk az abszurdhoz, szeretjük Örkény Istvánt.


Bizony, ez a könyv nem csak nyelvtanulásra alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése