február 19, 2013

Tim Walker: Varázslatos viktoriánus szöszölés

Tim Walker ereje teljében lévő és méltán felkapott brit divatfotós. A képeket nézve kérdés sincs arról, mennyire lenyűgöző is lenne egyszer elbeszélgetni vele... Bár lehet, hogy leesne az állam, és kérdezni sem tudnék. Tim Walker divatfotói egy másik világba repítenek, amely többnyire játékos, könnyed és nagyon összetett. A tündérkék és állatkák között minduntalan feltűnik azonban egy-egy katona, szúrós eszköz, vagy az erőszak árnyéka, amely ragacsos fenyegetéssel visszarántja a földhöz a fantáziavilágot.

Ami a leginkább lenyűgöz Tim Walker munkáiban az az, ahogy a viktoriánus festények fantáziavilágát megidézi. Igazából ha a fenti mondatom (egy másik világba röpítenek.... blabla) alanyát kicserélnénk arra, hogy Victorian fairy painting, azaz viktoriánus tündérfestés, akkor tökéletesen jellemezném azt is. Ennyire hasonlók. Bezony. De inkább bizonyítok:

John Anster Fitzgerald, másnéven Fairy Fitzgerald egyik gyilkos tündércsoportja.


A fenti kép számomra még ezt is felidézi:

Richard Dadd: Come Unto These Yellow Sands
És akkor itt van még ez is:


J A Fitzgerald: Fairy Hordes Attacking a Bat

Walter Janks Morgan: Fairy Ring



A fénykezelés és fényfoltok szempontjából pedig ez a túlzsúfolt kép tanulságos:
Joseph Noel Paton: The Quarrel of Oberon and Titania



 Nem véletlen, hogy Tim Walkernak a 19. századi művelődéstörténet nagy műzeumában, a Victoria and Albert Museumban több képe is ki van állítva. Tavaly megjelent albuma, a Story Teller, szerintem kiváló születésnapi ajándék lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése