november 13, 2011

Kortárs Shakespeare

Fantasztikus koncerten voltam!!! Mindenki gyorsan rohamozza meg a youtube-ot!

Ez a W.H. nevű formáció, akik William Shakespeare szonettjeit játszák elképesztő zeneiséggel! Másfél óráig szinte nem kaptam levegőt.

Tagok:
Dagadu Veronika Sena - ének, szöveg
Márkos Albert - cselló
Gryllus Samu - basszusgitár
G. Szabó Hunor - ütőhangszerek, basszusgitár

Ezt kell tudni róluk:
A W.H. formáció Márkos Albert csellista/zeneszerző kezdeményezésére alakult 2006 őszén. Tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői, nevük több rangos hazai együttesben is feltűnik. A zenekar célja aktuális zenei környezetbe helyezni William Shakespeare szonettjeit. A megnevezés egy monogramot takar: Shakespeare 1609-ben nyomtatásban megjelent szonettjeit W.H.-nak ajánlotta (a titokzatos személy a mai napig viták tárgyát képezi).

A kompozíciók és a próbák során kialakult darabok olyan műfajok stílusjegyeit viselik, mint a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a freejazz, a modern jazz, az abstract hip-hop és a spoken word. A különböző műfajok keveredése jól igazodik a koncepcióhoz: a különféle művészeti területek közötti átjárhatóság megteremtése. Így a repertoár egyaránt működőképes egy színházi fesztiválon, költészeti vagy irodalmi rendezvényen, de illeszkedik egy kortárs, jazz vagy könnyűzenei programba is. Az élő produkció részeként kivetítésre kerülnek a kiválasztott szonettek facsimile másolatai és a szövegek fordítása.

A formáció első albuma 2009 decemberében jelent meg "Shakespeare's Sonnets" (Shakespeare Szonettjei) címen, jubileumi kiadásban - a 400 éve megjelent kötet emlékére. 

 


És videoklipjük is van. És az utolsó 2000-ünkből tegnap megvettük a cédét. Kaja még van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése