december 31, 2011

Saul Steinberg az új évre

Saul Steinberg, a román származású amerikai illusztrátor és karikaturista rajzait mint az új évre megfontolásra érdemes alkotásokat szeretném most nektek gyorsan idebiggyeszteni. 
Ma véletlenül jött szembe velem az egyik rajza, és azonnal foglyul is ejtett - bár fogolyként belemenni a 2012-es esztendőbe (amikoris köztudomásúlag világvége lesz, de legalábbis az inkáknak annyi) valószínűleg nem a legjobb ómen, mindenkit arra bátorítok, hogy hagyja magát lebilincselni.
Steinberg 1999-ben halt meg, addig pedig a The New Yorker magazin illusztrátora volt. Előtte még tanult filozófiát, de építészként diplomázott. 1942-ben a New Yorker segítségével kapott amerikai vízumot, innentől kezdve egész életében a lapnak dolgozott - a new yorkiság elemzője, firtatója, megfogalmazója, a kozmopolita város reflexív alkotója ki más is lehetne, mint egy messziről jött, éles szemű kívülálló. 
Tehát ennek a művésznek az éleslátása vezessen bennünket, amikor a lehetetlennel kacérkodunkés határainkat feszegetjük. Hagyjunk nyomot magunk után.Használjuk okosan a múltunkat amikor a jövőt álmodjuk.


Ne írjuk le magunkat.


Ne várjunk ölbe tett kézzel.Nyissunk mások felé, de.


 Istápoljuk kis családunkat, de.

 Olvassunk a sorok fölött, de.


És semmit se vegyünk véresen komolyan.  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése