június 02, 2012

Képregényősök

Ráakadtam két nagyon érdekes könyv nyomára, persze a könyvekre sajnos nem. :-)
Ideírom a nevüket, hátha valaki kölcsönadná nekem valamelyiket, aztán jöjjön néhány igen régi és igen érdekes képregény.


David Kunzle: The Early Comic Strip - A korai képregény
David Kunzle: The History of the Comic Strip: The Nineteenth Century  - A képregény története. XIX. század

Ez a Nürnbergből származó 1470-es képsor azt illusztrálja, hogy mi minden szükséges a jó háztartáshoz. Engem kísértetiesen emlékeztet a postaládámat rendszeresen elárasztó Tesco/Lidl/Spar katalógusokra.

Gyorsan végiggondolom én is, minden megvan-e... most újítjuk fel a konyhát, egy-két darabért a héten le tudok szaladni az Obiba.
A felirat szerint: "a házasságra készülők háztartásukba próbáljanak beszerezni megfelelő mennyiségű háztartási eszközt. Az itt ábrázoltak a szükséges eszközöknek csupán a tizedét alkotják."

1817, A Boney útja című képregény igazából Napóleon életének jelentős állomásait emeli ki. Rákattintva nagyobb lesz, és lehet bogarászni. Ilyen kisebb méretben pedig kiválóan tűnődhetünk azon, hogy a szinte minden mozzanatban megjelenő gomolygó füst/pára/köd vajon mennyire is kötődik a főhős alakjához: ködösíteni próbál talán a rajzoló? Az emlékezés nehézségeit érzékelteti? Napóleon hatalmának elillanó voltát? Az áldozatok sóhajait? A puskaporos hangulatot? Amilyen vékonykák a pálcikaemberkék, olyan testesek a felhők. yſa pur eſ chomuv uogmuc. (Por és hamu.)
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése