január 19, 2012

Végtelenített gondolatmese csak nekem


Ma (is) épp meseidőben szólt a Kossuth rádió, és állítom, ez a mai volt a világ (egyik) legjobb meséje!!! Címe: Párbeszéd egy hangra - Mi lett volna akkor, ha… Írta Tarbay Ede, az 1974-es felvételt elmondta Darvas Iván.
ELEVE Darvas Iván zseniális, másrészt amiről ez a mese szól, azon én hosszú délutánokat filozofáltam gyerekkoromban.Ugyanis itt a beszélgető ikrek tejivás közben megihletődvén a tej fokozatos kihűlésének folyamatától arról elmélkednek, hogy milyen is lenne, ha teljesen más lenne a világ. Ha az oroszlánok az északi sarkon élnének, a fókák pedig Afrikában. Ha a kint bent lenne, a bent meg kint. FOLYTATHATNÁM. Mert ez a sor olyan, amit BE KELL FEJEZNI, ez a gondolatmenet olyan, aminek a végére kell járni, aminek MINDEN ELEMÉT FEL KELL SOROLNI.
Listázni kell, hogy mi mivel cserél helyet, és ha már az helyet cserél, akkor még ez is meg még az is, sőt, akkor az lenne a logikus, ha emez is.
Na mi lenne akkor, ha olyannyira más lenne a világ, ahogy a meleg tej különbözik a hideg tejtől? Ha végre megtanulnánk, hogy melyik az Ausztria, és melyik az Ausztrália? /Sose tudtam./

Hát és én is mindig arra jutottam, amire ezek a gyerekek itten: nem lenne akkor semmi! Mert ha minden változik, az egész rendszer érintetlen marad.

Na de azért persze minden alkalommal végiggondoltam a világ fordított rendjét a fürdőkádban, és ettem közben a habot.

Nektek is feltűnt, hogy már nem olyan jók a habok?

Ti is agyaltatok ilyeneken vagy másokon?

Hallgassátok meg ti is a mesét ebben a zseniális előadásban a Kossuth rádió hangtárában, ezen a linken! Az esti gyerekműsor 19.30-tól kezdődik, ez a mese kb. 19.50-től hallható.

9 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon jó és okos mese :)
    Habevés közben gyerekkorban, de még néha most is, én inkább azon gondolkoztam, hogy mi miért van. Miért hívjuk a "valamit" "valaminek"? És csupa ilyesmik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez is remek kérdés, megértem, hogy töprengtél rajta habevés közben. (Mindenki ette a habot?!)

      Törlés
  2. én nem ettem a habot, viszont helyette bátyóval fürödtem egyszerre. és ezért nem lehetett elmélkedni, csak játszani. elmélkedésre a kocsiban jutott mindig idő, hazafelé nagymamáméktól. és a fő téma - sokszor ma is -, hogy "na de mi volt azelőtt". mert valami mindig volt, de olyan nem lehet, h mindig, mert kellett lennie egy kezdetnek. de olyan sincs, hogy semmi, mert akkor miből lesz a valami. konkrétan a "hogyan keletkezett a világ" kérdés volt ez. és az sem jó válasz, h Isten megteremtette. mert hogyan lett Isten? előtte is kellett lennie valaminek... :)

    VálaszTörlés
  3. Én a szálló port bámultam, és azon gondolkoztam, hogy ezek biztos kicsinyített galaxisok, amikben ugyanolyan kislányok vannak, mint én, akik szintén nézik az szálló port, amik szintén kicsi galaxisokat foglalnak magukba, amikben szintén van egy ugyanolyan kislány, aki.... De szerintem ezt az ötletet valahonnan kívülről kaptam, nem magamtól jutott eszembe, mindenesetre nagyon megragadott, néha még most is felmerül :D

    VálaszTörlés
  4. és a kedvenced a mackósajt volt, nem, Eszter? :-) a maci a sajton ami a sajton ami a maci stb

    VálaszTörlés
  5. Én mindenen agyaltam, állandóan töprengő gyerek voltam. Habot nem ettem, hanem lefeküdtem a kádban úgy, hogy a fülem a víz alatt volt, az arcom kint a vízből, és abban a klassz, tompa morajlásban, ahogy a víz átszűrte a kinti hangokat, mindenről lehetett elmélkedni. (Kivéve, amikor az apukám bejött a fürdőszobába, és meglátta, ahogy ott lebegek a vízben, mintha belefulladtam volna... Úgy, ahogy volt, ingujjban, karórával a kezén kikapott a kádból, és rázogatott, hogy élek-e! Én meg csak néztem rá csodálkozva, hogy miért rángatott ki a vízből és az elmélkedésből...)

    Az pedig nagyon jó az anyaságban, hogy ma már nap mint nap azt hallgatom, mi mindenről töprengenek a fiaim. A múlt héten valamelyik délután arra ment el, hogy a kilenc éves nagyobbik fiam azon töprengett: ha elfogynak a Földön a nyersanyagkészletek, akkor ugye kerozin sem lesz, amivel a repülők felszállhatnának - na akkor hogyan fogunk eljutni távoli földrészekre? Különféle megoldásokat dolgozott ki, legszívesebben egy diktafonnal osontam volna utána, hogy megörökítsem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. fürdőkádban hallgatózás nekem is megvolt! Illetve a meleg radiátorra tapasztott füllel ücsörgés, élvezni, ahogy kotyog.

      Törlés
  6. Nekünk nem radiátorunk volt, hanem gázkonvektorunk - az nem kotyogott, hanem duruzsolt :-)

    Öt perce azt mondta a fiam:
    - Néha eltűnődöm (ezt a szót használta!!), vajon mit gondolhatnak rólunk az állatok? "Kik ezek a furcsa állatok, akik abban a nagy, kivilágított odúban laknak?!" - biztos ilyeneket kérdeznek magukban! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez remek! Erről jut eszembe, hogy én még A végtelen történet c. filmen és könyvön gondolkodtam órákat, hogy vajon milyen módszerekkel és stratégiákkal lehetne Fantázia eredeti szépségét, gazdagságát és kiterjedését helyreállítani.

      Törlés