február 03, 2012

Choose Life

A Lehel út - Hungária körút kereszteződésén megürült három óriásplakát kerete. Ahelyett, hogy a már jól bejáratott módon hagyták volna a reggelente a megállóban várakozók csipás szemei láttára elévülni és megpenészedni a plakátokat, leszedték őket. Hiányuk fehéren ásít a hajnali szürkületben. 
Egy ürességtől ihletett ismeretlen kéz újragondolta és frappánsan kihasználta a hirdetőfelületet: ezúttal nem kell azon frusztrálnunk magunkat, hogy bezzeg a másik élelmiszerláncnál olcsóbb lett volna a krumpli, hogy még mindig nincs érintőképernyős telefonunk, és hogy már megint Mága Zoltán koccint az új évre. Egy kis gondolkoznivalót kaptunk. 
Én úgy fellélegeztem.
Vihar eldugult homokórában.
Válaszd az életet.
 

 

Testvér, én ezt a halandó életet választom.

Tessék, úgyis mindenki erre gondol: Trainspotting.

"Choose Life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol, and dental insurance. Choose fixed interest mortage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisurewear and matching luggage. Choose a three-piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you spawned to replace yourself. Choose your future. Choose life."

"Válaszd az életet. Válassz szakmát. Válassz karriert. Válaszd a családot. Válaszd a kibaszott nagyképernyős tévét, válassz mosógépet, kocsit, cédéjátszót és elektromos konzervnyitót. Válaszd a jó egészséget, alacsony koleszterolt és a fogászati biztosítást. Válaszd a fix kamatozású jelzálogkötvényt. Válassz szabadidőruhát és hozzá illő táskát. Válaszd a barkácsolást és a vasárnap reggeli tűnődést arról, hogy ki vagy. Válaszd a fotelben ülve bámult, agysorvasztó, szellemromboló tévévetélkedőket, a kibaszott szemét-kaját, amit a pofádba tömsz. Válaszd az elrothadást a legvégén, a nyomorult otthonodban a végső hugyozást és a végső szégyent az önző, kibaszott szemét miatt, aki lett belőled. Válaszd a jövőt. Válaszd az életet."

3 megjegyzés:

 1. Én is láttam és megállapítottam, hogy ez kivételesen egy olyan graffiti, aminek van valami értelme. Nekem meg ő jutott róla eszembe: http://www.youtube.com/watch?v=AYjejr__0gQ
  (egyébként Róbert Károly körút az, de lényegtelen)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ...mert folytonosan kényszerben vannak, hogy átnevezzenek mindent. :-) Nem most kezdődött ez, hanem a Hungária körúttal! Mért nem lehetne inkább az amerikaikat utánozva 4601-es és stb házszámokat használni a HUNGÁRIA körúton. Felháborító! :P

   Törlés
  2. hű ez de jó vers!!!!

   Törlés