június 17, 2011

paper.back - könyvdizájn és dizájnkönyv

E-könyv? Molykönyv? Jajmileszitt 2100-ban!! (Ha lesz még föld!)
Parázs küzdelem közepében találjuk magunkat: ha mi nem is annyira, az Egyesült Államokban élő embertársaink már bizonyosan. Lehet, hogy az e-könyvek miatt éhen halnak a molyok (Plutellidae), az emberszabású könyvmolyok (homo librensis) pedig csak génmódosított formában (e-liber mutandis) élvezhetik olvasmányaikat?
 Az Amazon elképzelhetetlenül sok nullára végződő pénzösszegeket profitol e-könyv-olvasók eladásából, miközben egyesek már keresztet vetnek a hagyományos könyveknek.
De nem kell félni!!!! Egy frissen megjelent könyv szerint a könyv megmaradásának egyik oka/módja az lesz, hogy az embereknek egyszerűen szükségük lesz rájuk.
De nem olvasni.
Lakberendezni.
Bizony.
Ez a "Books Do Furnish a Room" (A könyvek igenis öltöztetik a szobát) c. kiadvány (írta Leslie Geddes-Brown) egyik tézise, és nekem nagyon tetszik. Illetve lehet, hogy ezt csak a könyvet méltató újságíró mondja az Independent elektronikus (!) verziójában, de mindegy is.
A sznobok, a nekik dolgozó lakberendezők, a szállodák, az otthonos hangulatú kávéházak igenis életben fogják tartani a papíralapú könyvpiacot. Egyre több a design-céllal tervezett könyv, és amíg ennek farvizén elevickél a hagyományos könyvecske is, én nem bánom.
Egyéb más okok miatt sem tartok annyira az e-könyvtől, pl. pusztán oly lehangoló biológiai okok miatt sem, hogy az embernek megfájdul a szeme. Bár... a fülbedugós zenegépek minden fajtájának népszerűsége rácáfol minden lehangoló biológiai okra (füjfájás, fejfájás, halláskárosodás, madárcsicsergésről lemaradás, nénik kihallgatásának elmulasztása a metrón).
Jajmileszitt 2100-ban!
Itt van pár kép a gugliról, bizonyítandó, hogy a könyvek igenis öltöztetik a szobát. Pár ilyen szobát még én is elfogadnék. Ha kell, egye fene, akár könyvek nélkül is. Azt vihetik. Van nekem saját!
Ezen a linken pedig bele lehet tekinteni a Books Do Furnish a Room-ba, és a Surprise me gomb ismételt megnyomásával mindig másik szobabelsőket leshetünk meg.

Na, kedves hipotetikus Olvasó, milyen könyvet vettél utoljára? Én pont egy olyat, amely rólad szól! Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazó. Rólad olvastam ma délután.

4 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó ez az írás! Imádom a könyveket, de nemcsak lakberendezési céllal, hanem olvasni is. És mint hipotetikus olvasó, utoljára én is éppen Italo Calvino könyvét vettem meg majdnem, sajnos csak majdnem. Már olyan régóta szeretném, és persze elolvasni is, de mindig megfogadom, hogy előbb még kiolvasom a polcomon (vagyis most épp dobozokban) tornyosuló meglévőket, és csak utána veszek újat. De lehet, hogy a Ha egy téli éjszakán egy utazó még a lista elejére fog kéredzkedni, ha már itt is rám talál :).

    VálaszTörlés
  2. kedves vg21 / hipotetikus olvasó!
    A Calvino-könyv komoly beruházás, amilyen kicsi, olyan drága, de abszolúte megéri elveszni ebben a labirintusban.
    Nekem először 2 régi adósságomat kellett törlesztenem, és csak utána vehettem meg. Kíváncsian várom, neked hogy tetszik.

    "A papírvágó kés használata gyönyörűséget szerez tapintó-, látó- és hallóérzékünknek, legfőképpen pedig szellemünknek."

    VálaszTörlés
  3. Egy igazi könyvolvasó-készülék nem fárasztja jobban a szemet egy könyvnél. A háttérvilágításos LCD kijelzők, a telefonok, tabletek, monitorok kijelzői vibrálnak, míg egy EInk-es kijelző nem.

    VálaszTörlés
  4. Szia Goljoo!
    Valóban, igazad van. A cikk megírása óta én is meggyőződtem arról, hogy ez így van.

    VálaszTörlés