április 15, 2011

Chopin a háztetőn

Ezt a megigéző Chopin-muzsikát (így a Liszt-évben) mindenki tegye is fel magának. http://www.youtube.com/watch?v=WJ8RVjm49hE&feature=player_embedded

Nézzen ki az ablakon, és merengjen.

Én például ma még csak másodszor néztem ki az ablakon, holott a lehetőség egész nap adott volt. Ezen éppúgy érdemes elmerengeni, mint magán a látványon. Ma ablakkinézés helyett egy kis ideig spanyolt tanultam (minimális), egy darab ideig olvastam (kevés), és jó darab ideig tekeregtem a neten (szánalmas). Mondjuk találtam 2,5 jó pályázatot, de a maradék idő fészbúkolással telt - oszt minek.

Nos, most, hogy újraindítottam a Chopin-noktürnt, a látványon is lehetőségem nyílt elmerengeni. Egy rügyező fa. De nem ezt szoktam nézni, hanem az esetenként kék ég és a zöld levelek harmóniáját, mert ezt a két színt szeretem együtt. Persze milyen kék és milyen zöld, plusz az esetenként kék ég esetünkben szürke. Ilyenkor (ha szürke) azt szeretem, amikor egy sötétkék sáv megmenekül, és a szürke felhők, valamint a szemközti rozsdaszín cserepes tető közé ékelődve haragvó árnyalatokat kölcsönöz ennek az unalmas városi képkockának. A sötétkék égben hihetetlen dinamizmus lakozik, melyet még a rendszeres (7 perces) időközönként eldöcögő harminckettes busz lármája sem képes magához kicsinyíteni.

Mintha kékebbé is lett volna eme tíz percben a szürke ég. Igaz, ártatlan világoskékké. Az is már egy jó kezdet, és még hat percig semmi sem jön, ami lerombolhatná.

1 megjegyzés:

  1. Feltettem, bár már fekete kint minden, de ez a zene az éjszakai, csukott szemes merengéshez is kiváló (nem egyenlő alvás)! 6 perc gyönyörűség, köszi! :)

    VálaszTörlés