július 10, 2010

beengedjem?

eszembe jutott egy kispál szám, nem tudom mi a címe és nem tudom, melyik albumon van.
talán az a címe, hogy szívrablás? Abban filózik a főhős, hogy beengedje vagy ne engedje.

Nos, még mindig a múltkori vámpírélményen borongva.
Tegnap voltunk Kálmánnal kocsmában, ahol megelevenedett az Engedj be! svéd kisvárosának közege. Na, lakótelep nem volt, volt azonban lepukkant vasútállomás, mellette kivilágítatlan parkoló. És a kocsma. Unokatesóm szülinapi összejövetele volt ott - a huszonévesek, ahelyett, hogy színt vittek volna a közegbe, inkább magukra öltötték a kilátástalanság szürkeségét és a céltalanság dohszagát. A kocsma törzsközönsége a már rengeteg évtizede dolgozó és még rengeteg évtizedet dolgozni kényszerülő zátonyra futott ötvenesek. Férfiak, nők, vegyesen, az alkoholmámor különböző fokain. Örökéletű kamaszvámpírokat nem hiszem, hogy szívesen látnának. Kt kiábrándult részeg ember fűzi egymás agyát, megy a húzd meg-erezd meg, gondolom, rendes rutin szerint. A színjáték úgyis valamelyikük ágyában ér majd véget - az egész kocsmában csupán ők nem szembesültek még ennek kiszámítható unalmával.
Elképzeltem, hogy pontosan ilyenek a regény szereplői, és undorodtam a helytől is, a könyvtől is.
Mit keresek én itt?
A gyomrom csupán akkor fordult fel, amikor...
Volt a kocsmában egy négyévesforma kislány. Szőke, fehér ruhás. Egy angyal. Az anyja valamelyik hátsó helységben, mint a pokol egyik bugyrában, billiárdozott. A kislány néha felbukkant a küszöbön, aztán ellibbent.

De még egy kislány-angyalt is meg lehet szokni egy lármás, füstüs, zsákutca-kocsmában.

A gyomrom csupán akkor fordult fel, amikor az egyik egyenesen már járni képtelen férfi pont szembetalálkozott a kislánnyal, aki felismerte őt, és egymás bizonytalan mozdulatainak kölcsönös félreértése folytán a kislány belecsimpaszkodott a részeg mázoló nyakába, aki felvette őt, a kislány pedig a férfi hátára kulcsolta a lábát. Soha ezelőtt nem jött még rám hányinger semmilyen látványtól.

Arra gondoltam, ki kéne hívni a gyermekvédelmiseket. De azok nem rendelnek péntek éjjel.
Kimenekültünk.

Este imádkoztam a kislányért.

1 megjegyzés:

  1. Szerintem egész egyszerűen az apja volt. Részeg apa elég sok van, sajnos. És nem mind bántja a lányát. Engem sem bántott az enyém. De persze te láttad a jelenetet.

    VálaszTörlés