november 18, 2011

Legutóbbi bejegyzésem angolul íródott, mert még így pörgött az agyam. Mindenképp meg akartam osztani a lényeget magyarul is, hátha másoknak is rápörög az agyuk... A z-pörgés ugyanis ragályos!
Arról van szó, hogy egy fantasztikus könyvet olvastam: Tibor Fischer írta, a címe pedig The Thought Gang. Gógyigaleri címen egyelőre még nehezen érhető el anyanyelvünkön. Mondhatnám, hogy Fischerrell közös anyanyelvünkön, de ez nem lenne igaz: szülei 1956-ban hagyták el az országot, Tibor pedig csak 1959-ben született.
Nos, ebben a könyvben egy semmittevő, lusta, alkoholista, polgárpukkasztó és mihaszna Cambridge-i filozófiaprofesszor, Eddie Coffin,  egy félkezű, féllábú és félszemű kisstílű bűnözővel, Huberttel összeállva sorra rabolja Franciaország bankjait. De persze nem akárhogy, ezek filozofikus bankrablások, Szókrátész vagy Rousseau modorában. Coffint persze a bankrablás sem érdekli jobban, mint Cambridge-i karrierje, mégis, akárcsak a professzori székbe csöppenéskor, itt is mindig minden jól jön ki. És majdnem elfelejtettem megemlíteni a szerencsepatkányt, Thalest. Roppant szórakoztató tehát mind a cselekmény, mind a narráció, de azért örülök, hogy nincs a családomban vagy a barátaim között ilyen ember! :)
Coffin nem csak a nők iránt érez kontrollálhatatlan megszállotságot, hanem a Z betűvel kezdődő szavak iránt is. Mutatom:
zing, Zetland street, Zodiac, zooming off, zealous, zetetic, zero, Zédé, zestfully, zarfs, zetting, zig, Zennor, zenith, Zonian, Zanzibari, Zak, zone, zacaton, zombied, zedded, zephaniah, zan-zum-mim, Zambezi, zany, zaibatsu'd, Zeitgeist, zettist, Zambia, zalambodont, zoo, zoning, zephaniahing, zonitid-like, za-zaing, zapped, much-zegotted, zarzuela, zuider zee, Zonaras, zet, zeb, zenonism, zzzzzzzs, zonked zonkey, zestily, zeds, zendo, zinky, zonales, Zinn, Zenon, Zeno, zymurgic, zinfandel, Zürich, Zsigmondy, zegaberus, Zouk, zob, zealously, zest, zyzzogetons, zorapeta, Zaire, Zedoary, zettable, zip open, get zet, zarp car, Zalecusian, Ziphüd, zet out, a zeb zob, Zytel, zedding, zip, zoonosis, to zap banks, a zeb zet, Zeta, zoa, zekily, zoroaster, (z), zzeezz, zaapoor, Zephryinus, Zoismus, A Z of sorrow, zouarze, Zamoyski, Zud, Zeirian, Zutistes, zut, zutisms, z boson, what the zet is going on?, zubiri, zebras, zedily, zebra spider (salticus scenicus), zeal, Zirndorf, Zwanziger, zob at each other, zwtschenwasser, zary, zeb combination, Zozo Voltaire, Zagros, zeiformes, Zygate-like, get the zest out, Zoser, (zz), zigzag, Zilch, zirconium, Zoffanys, zori, Zomba, Zipette, zaqqum, zth, Zama, Z.34150701, zadrugas, Zwickau, Zelenogradian, zocle, ziraleet, zymometer, Zola, zap, zapote, Zarko, Zante, zoetrope, zapateados, zostered, zucchetto, Zangi, Zimara, Zabarella, zamboning, Zungaria, zootomatically, zephyrs, zykloned, zarp, zuclopenthixol, zho, zilladar, Zubrowka, zigzaggily, zapoteran, zerrana, zumbador, Zubenelgenubi, zakat, Zildjan, Zeami, Ziggurat, zidovudine, zabuton, zender, zensho, zodatrous, zander, zoititical, zozo, Zenobia, Zabbay, Zabda, Zanteseschia, Zachia, Zerlina, Zeissia, zoologist, Zaporogue, Zeus, Zarathustra, Zacapoaxtla, Ziusudra, Zira, zeebrugge, zing, zape, Z, zythum, Za Dengel, zodiacal, Zapodida, Zwaardemaker, Zamzam, Zefat, Z-bar, zibet, Zimbalom, Zurvan, zampegna, zax, Zener, zareeba, Zachary, Zaretop, Zephaniah, Zelophehad, zinging, zaptich, Zile, Zimmer, Zacryptocerns, Zohar, Z1, Zajc, Zagreb, Zingg, zucchini, zorilla, Z-bend, Zutphen, Zin, Zypaens, Zersörer, zoophagy, zululand, zakurski, znuzily, Zeiller, Ziegler, Zumbo, zygomatics, Zimbabwe, Zalamoxis, Zuluf, zebra-wood, Zoe, zippy, zemi, Zainer, Zanis, Zarotis, zebra'd, zapping away, ziff, zaag, zoog, zopilotes, Z-plasried, zuihitsu, zel, ziletus, Zwolle, Zemaituka, ziginette, Zabaglione, Zug, ziti, Zechstein, Zitatenschatz, Zander, Zeppelin, zechtour, Z-transformation, Zettelmeyer, Zam, Zemes, Zenonian,  zinnia, zinziberaceous, zymurgy, ziczac, Z-twist, Zao Jun, Zaufahl, Zeis, Zuckerkandl, zillion, Z-charts, zmudzin, zaruk, zayin, zaino, zag, Zach, Zachariah, Zacharie, Zachau, Zademach, Zagnani, Zahm, Zahne, Zahringer, Zanchi, Zanker, Zanlich, Zantner, Zantzig, Zappecj, Zaringer, Zaug, Zech, Zehng, Zeissler, Zeitelmeier, Zeitz, Zucker
Tibor Fischer
Ez összesen 310. Persze van, amit nem csak egyszer használ. Kedvencem a zet és a zam-zum-min.
Először azt hittem, a szerző kicsit rápörgött ezekre a zékre, majd azt, hogy mekkora vicc ez az egész. Amikor már minden oldalon 2 zés szó is volt, amiknek a jelentéséről persze fogalmam sem volt, nem tartottam annyira jó viccnek a dolgot. Kábé a 30. oldalon elhatároztam, kigyűjtöm a szavakat. Kíváncsi vagyok, hogy a magyar fordító hogyan adja ezeket vissza. (Megj. Bozai Ágota fordította, aki az ELTÉn is tanít(ott?) kreatív írást az anglisztikán.)
A könyv utolsó oldalán Eddie VÉGRE kiböki, mintegy mellékesen, hogy a z betűs szavak gyűjtése nem csak poén vagy megszállottság. A héber ábécé hetedik betűje, a zayin, valamint a szíriai zaino ugyanarról a tőről származnak: az eredeti szimbólum jelentése fegyver. Valószínűleg a jel a sumér balta jelből származik, amit meg zagnek hívnak. Amikor a rómaiak a görögöket leigázták, nem volt z betűjük, így azt kölcsön kellett venniük. A betű aztán szép kis karriert bejárt, a protonszámot jelölik így (egy kémikus javítson!), ezeket a kis izéket Z-kkel számolgatják. Z-kkel van tele a világegyetem! 
A youtube-on két, a könyvhöz kapcsolódó videó is megnézhető: valamilyen amerikai filmiskolások készítettek főcímet egy majdan leforgatandó gigantikus produkcióhoz. Az első sokkal jobb, de a szereposztás mindkét esetben erősen vitatható.
zayin

http://www.youtube.com/watch?v=TK_VKLjMVNk
http://www.youtube.com/watch?v=Sy7opqDLYeQ
Az én szereposztásom... 
Eddie Coffin - Hugh Laurie
Hubert - Vincent Cassel
Jocelyne - Marion Cotillard
rendezte - Guy Ritchie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése